Staden Podcast
Staden Podcast
En podcast om arkitektur- och stadsfrågor. Staden görs av Dan Hallemar - redaktör på Arkitektur förlag, kulturjournalist på Expressen och medverkande i P1-programet Ring kulturradion - tillsammans med Håkan Forsell, urbanhistoriker, arkitekturskribent och författare. Staden är ett samarbetet mellan Arkitektur förlag och Sveriges Arkitekter
#116 Staden – Hemmets rum
by Staden Podcast

Vi är många som under senare tid har blivit väldigt bekanta med våra hem. Vi har mer än någonsin kanske sett staden och samhället vi lever i innifrån de egna rummen. Där varje steg utanför måste motiveras åtminstone för sig själv: kan jag vara i det offentliga? I hemmet kan ingen döma mig om jag hostar … Staden utanför, gatorna, torgen, marknaderna, trafiken – har reducerats till en bakgrund, en väggtapet.

Fångade, som många varit, mellan hemmets väggar.

Vi minns också hem, lägenheter, vi kan gå genom rum och korridorer i våra minnen.

Minns deras egenheter:

Man går omkring med en mängd planlösningar i huvudet. Det går att kliva genom dörren på en älskad farmors hus, en besvärlig barndoms lägenhet, en lycklig första bostad. Där kom man in, till vänster låg köket, rakt fram en brors rum och vidare in i minnets korridorer.

De lever vidare i en, dessa planer, som ramar, gränser, för liv, minnen. Oföränderliga, kanske till och med kvar där än, som ramar till andra, nya, okända liv.

Kroppen memorerar dessa väggar, dessa öppningar i väggar, dessa korridorer och kök. I planlösningen nöter biografin mot arkitekturen, som ett ömsesidigt slitage.

Men alla de där rummen, deras organisation, bär också på en övertygelse om det liv som borde levas där samhällets föreställning om ditt liv, planerna läggs inte ut enbart i välvilja och omsorg utan också som imperativ och konventioner

Så blir kökets historia, matsalens, korridorens, balkongens också dörrar ut ur biografin – till den omkringliggande stadens föreställningar om dig och ditt liv.

Att vara i sitt hem, i vilkas historia är man då? Vem har planerat dessa rum, funktioner, gångar? Någon har kommit på och sågat till pusslet och andra lägger det – varje dag. Om och om igen.

#116 Staden – Hemmets rum
#Extraavsnitt: Sju städer – en retrospektiv sverigeresa
#115 Karlshamn – öppenhetens gränser
Stadens metod. Bakom kulisserna på podden. En intervju från tidskriftspooden.
#114 Staden och råvaran: frälsning och förbannelse.
#113 Staden och kollektivtrafiken
#112 Karlstad – berättelser i gränslandet
#111 Staden och hälsan – kroppens vågor och spår
#110 Minsk – i skuggan av solen
#109 Riga – framtiden kan vänta

Vill du också göra en Podd?

Hos oss är det är enkelt att komma igång. Börja med att berätta lite om vad du vill göra.

Posted in Pod