HJHALZ

Hjälp jag har Alzheimer
Hjälp jag har Alzheimer
Jag har fått diagnosen MCI och trolig Alzheimer. I den här poddserien träffar jag läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Jag vill veta vad som ska hända med mig, varför jag har fått sjukdomen och om det finns bot i sikte. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light”? Det här är min resa in i Alzheimerland.
Kan Covid-19 även orsaka demens?
by Henrik Frenkel

Coronaviruset Covid-19 kan även drabba hjärnan och orsaka demensliknande symtom. Det säger professor Bengt Winblad, professor i Geriatrik på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i det här poddsamtalet.
”Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet.”
Frågan är hur bestående de här skadorna blir. Mycket talar för att flertalet återhämtar sig. Men forskare inom geriatriken kommer att studera om Covid-19 även långsiktigt kan skada hjärnan och orsaka framtida demens.
Bengt Winblad är Sveriges främste forskare inom geriatrik och Alzheimer. I poddsamtalet går vi igenom senaste nytt inom forskningen, om bromsmediciner och nya läkemedel, om senaste rönen till orsakerna bakom Alzheimer, om magens betydelse för sjukdomen och varför Alzheimer ses som en tickande bomb i samhället.

Kan Covid-19 även orsaka demens?
”Svettis-Johan” ska få oss att söka det friska!
Anders fick Alzheimer mitt i livet
Micael Dahlen: Så lär vi oss tygla vår rädsla!
Allt du behöver veta om Alzheimer!
Hur ser risken ut att du ska drabbas av Alzheimer?
Magdalena Andersson: ”Klart jag vet att jag kan utveckla Alzheimer”
Inte utan min mamma Kerstin!
Träning är hjärnans mirakelmedicin
Johan Garpenlöv: ”Min mamma vill bara hoppa ut genom fönstret”

Vill du också göra en Podd?

Hos oss är det är enkelt att komma igång. Börja med att berätta lite om vad du vill göra.

Posted in Pod