I den här poddserien träffar vi läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Vi vill veta vad som ska hända med dem, varför de har fått sjukdomen och om det finns bot. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har “Alzheimer light”?
Det här är vår upptäcktsresa in i Alzheimerland.
Varannan podd görs av journalisten Johanna Hinteregger, anhörig till en mor i samma sjukdom. Hennes P1-dokumentär om de två är hyllad och fick ett enormt genomslag då den kom. “Innan mamma glömmer”, Sveriges Radio P1. Varannan podd görs av Henrik Frenkel, själv diagnosticerad med kognitiv svikt och grundare till stiftelsen Alzheimer Life.
Lewy Body sjukdom handlar om onormala proteinavlagringar i hjärnan som vissa av oss får. De kallas Lewy Bodies och orsakar fysiska och psykiska symptom hos en person. Tidiga symptom är utlevande drömmar, förlorat luktsinne, depression, ångest, svårt att orientera sig, hallucinationer, förvirring och sömnsvårigheter. Minnesstörningar är inte konstanta utan persone kan vara het klar stundvis. Sjukdomen är gravt underdiagnosticerad. 29 januari är LBDdagen och vi uppmärksammar det med en forskningspodd med den främsta experten inom området, Elisabeth Londos, överläkare och professor vid minnesmottagningen och minneskliniken i Malmö. Intervjuar gör Johanna Hinteregger. Gillar du det vi gör? Stöd oss: Swisha 1234866208. Alzheimer Life arbetar för att öka kunskap om kognitiva sjukdomar i allmänhet och Alzheimer i synnerhet. Vi vill speciellt ge röst åt de personer som nyligen fått en kognitiv sjukdom diagnostiserad och som behöver både uppmuntran och verktyg för att få ett fungerande liv.
Vill du också göra en Podd?
Hos oss är det är enkelt att komma igång. Börja med att berätta lite om vad du vill göra.